USKORO REKONSTRUKCIJA GRADSKE ATRAKCIJE Pozdrav Suncu će uz novu elektroniku prodavati struju HEP-u, a turistima - selfije!

USKORO REKONSTRUKCIJA GRADSKE ATRAKCIJE

Instalacije Pozdrav Suncu i Morske orgulje sigurno su jedne od najvažnijih turističkih atrakcija Grada Zadra koje svake godine posjeti velik broj ljudi. Dok se Morske orgulje na zadovoljavajući način održavaju, nepovoljni vanjski utjecaji (blizina mora i vremenski uvjeti) te životni vijek ugrađene opreme doveli su u pitanje potpunu funkcionalnost instalacije Pozdrav Suncu, pa je Grad Zadar pokrenuo projekt rekonstrukcije i obnove instalacije Pozdrav Sunca s ciljem poboljšanja kvalitete infrastrukture instalacije i osiguranja novog životnog ciklusa glavne gradske turističke atrakcije. Potrebno je poboljšati kvalitetu opreme i uređaja u svrhu pružanja dodanih usluga, a sve to opet kako bi se osigurala financijska samoodrživost instalacije, kaže Alan Kociper, direktor Inovativnog Zadra d.o.o., agencije koja za Grad Zadar provodi natječaj vrijedan četiri milijuna kuna.

- Ideja je da instalacija Pozdrav Suncu bude održiva i da se komercijalizira do te mjere da npr. neki korisnik može sebe slikati na Pozdravu Suncu, a da se to na neki način naplati kroz usluge temeljene na toj općoj prepoznatljivosti. Još nismo konkretno razdradili to pitanje jer će se Pozdrav Suncu tek do ljetne sezone iduće godine temeljito rekonstruirati pa ima još vremena za to. Trenutno radimo na natječaju oko Pozdrava Suncu i njegove rekonstrukcije i sada nam to nije u fokusu. Sve su opcije otvorene, ali to je već pitanje za marketinšku struku koja bi trebala razraditi usluge za brzu i jednostavnu komercijalizaciju. To je projekt za sebe, a ovo je zahvat za koji je Grad Zadar rezervirao četiri milijuna kuna i to za tehničku rekonstrukciju Pozdrava Suncu i u tim okvirima mi ćemo se kretati – kaže Kociper.

Kod Pozdrava Suncu ima puno elektroničkih komponenti koje su zahtjevne pri ekstremnim vremenskim uvjetima i djelovanjem mora, sunca i temperaturnim razlikama, a rekonstrukcija neće uključivati popravke ploča koje će ostati u sadašnjem obliku, odnosno mijenjat će se tek pri eventualnim oštećenjima. Rekonstrukcijom će se sanirati neki problemi unutar bazena ispod ploča kao što je poboljšanje odvodnje oborinskih voda, a većinu investicije činit će zamjena elektroničkih sklopova – nizova led dioda i upravljačke ploče. To su već stare instalacije koje traju više od deset godina i može se dogoditi da jednostavno otkažu – ističe Kociper.

I on se slaže da neke stvari zamišljene prvobitnim projektom nisu zapravo nikad niti proradile, kao što je mogućnost da se se preko fotonaponskih ploča prodaje struja HEP-u i na taj način instalacija samofinancira.

- To nikad nije realizirano zbog ograničenih kvota za takve fotonaponske elektrane pa se proizvedena struja nije otkupljivala po tim povlaštenim cijenama. Ali Pozdrav Suncu može proizvoditi struju i to potpuno funkcionalno i vrlo se lako može spojiti na HEP-ovu mrežu. Što se tiče video nadzora on nije bio predviđen projektom, ali postoji već dvije godine i lom stakala od tada se značajno reducirao, kao i na Trgu Pet bunara – kaže Kociper koji zaključuje kako će nakon rekonstrukcije Pozdrava Suncu ta zadarska instalacija zasjati novim sjajem.

I to – doslovno.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

FOTO: BILI SMO NA PREMUDI KOJA VEĆ MJESEC DANA ŽIVI BEZ STRUJE Kako je 50-ak mještana uz baterije i šterike preživjelo 28 dana mraka, rekli su nam što žele od HEP-a, a imali su i šaljivu poruku „onima gore“: ako ste očekivali demografsku obnovu – propao vam je plan!

Kako je 50-ak mještana uz baterije i šterike preživjelo 28 dana mraka, rekli su nam što žele od HEP-a, a imali su i šaljivu poruku „onima gore“: ako ste očekivali demografsku obnovu – propao vam je plan!
Iz razumljivih razloga, nije moguće utvrditi gdje je bio i što je 20. prosinca oko 16,45 sati radio sveti Kirija...
Kako je 50-ak mještana uz baterije i šterike preživjelo 28 dana mraka, rekli su nam što žele od HEP-a, a imali su i šaljivu poruku „onima gore“: ako ste očekivali demografsku obnovu – propao vam je plan!